هرگز براي آزمايش نشت گاز از شعله استفاده نكنيد . استفاده از كف مواد شوينده روش مناسب تشخيص نشت گاز است .    قبل از انجام هر گونه حفاري در محدوده مناطق گازرساني شده هماهنگي با شركت گاز ضروري است .    سرويس دوره اي تجهيزات گرمايشي شامل رسوب و دوده زدايي مخازن ، لوله ها و كوره موجب صرفه جويي قابل توجه در مصرف گاز طبيعي مي شود .    يكي از راههاي صرفه جويي اين است كه دماي آبگرمكن و شوفاژ را بين 50-60 درجه ي سانتيگراد قرار دهيد .    هموطن گرامي ، درصورت احساس مسموميت با گاز مونوكسيد كربن سريعاً وسيله گازسوز را خاموش نموده و پنجره ها را گشوده و در معرض هواي تازه قرار بگيرد .    بخاري مانند هر وسيله گازسوز ديگري به اكسيژن نياز دارد . بنابراين از مسدود كردن تمامي درزها و منافذ اكيداً خودداري كنيد .    نصب و استفاده از خاموش كننده هاي استاندارد در آشپزخانه از عوارض ناشي از آتش سوزي ها جلوگيري مي كند .    بهنيه مصرف كردن گاز ، بهينه مصرف كردن درآمد خانواده است .    هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش و مجهز به كلاهك استاندارد به شكل H باشد.    هموطن گرامي سرد بودن دودكش فلزي يا آبگرمكن نشانه وجود خطر و مسدود بودن مسير دودكش است.    به هيچ عنوان نبايد دودكش آبگرمكن و هود آشپزخانه از يك لوله يا كانال مشترك عبور داده شوند .    براي وصل كردن شيلنگ گاز به وسيله گازسوز و لوله كشي گاز حتماً بايد از بست هاي فلزي استفاده كنيد .    استفاده از لوله هاي آكاردئوني آلومينيومي به علت جفت نشدن با وسايل گازسوز و محل دودكش خطرناك است .    هر چراغ روشنايي گازي بايستي داراي يك شير قطع كننده مجزا باشد از اتصال آن به شيرهاي اجاق گاز ، بخاري و يا آبگرمكن جداً خودداري نماييد    درصورتيكه احساس كرديد سوخت بخاري ناقص بوده و يا باشعله آبي نمي سوزد به آن بي‌تفاوت نمانيد، ممكن است اين نقص ناشي از نرسيدن هواي كافي به بخاري باشد.     در هنگام قطع گاز از شبكه شهر و در مرحله نخست فوراً شير اصلي گاز را بسته و سپس شيرهاي مصرفي خانگي كليه واحدها درساختمان را ببنديد    از وارد آوردن ضربه بوسيله ديگ و ساير ظروف سنگين بر روي اجاق گاز جداً خودداري كنيد زيرا اين عمل باعث سست شدن اتصالات و نشت گاز مي شود.    هر وسيله گازسوز بايستي داراي دودكش مناسب و بدون اشكال جهت تخليه گازهاي حاصل از احتراق به فضاي آزاد باشد و هرگونه نقص و نارسايي و رعايت ننمودن استانداردها در اين مورد موجب حادثه خواهد گرديد    براي وصل كردن بخاري به لوله‌كشي گاز هرگز از شيلنگ‌هاي آب و یا لوله های غيراستاندارد استفاده نكنيد.    استفاده از اجاق پلوپز به عنوان وسيله گرمايشي ممنوع است * نصب بخاري ديواري در اتاق خواب مجاز نيست * نصب شومينه بدون ترموكوپل ممنوع است * نصب شومينه در اتاق خواب مجاز نيست     نشانه هاي اوليه گاز گرفتگي عبارتند از : خواب آلودگي ، ضعف ، گرفتگي بدن ، سردرد ، تهوع و درد قفسه سينه * گاز منو اكسيد كربن كاملاً بي رنگ و بي بو است . تنفس گاز منواكسيد كربن باعث گاز گرفتگي ، مسموميت و مرگ مي شود *   
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد: نقش مؤثر بخش خانگی در مدیریت بهینه مصرف گاز

 

مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به وضعیت هدررفت گاز در بخش‌های مختلف خانگی، تجاری، صنایع، نیروگاه‌ها و ...، همدلی و همراهی هموطنان را عامل مهمی در مدیریت بهینه مصرف، به‌ویژه در دوره سرد سال عنوان کرد.

 

به گزارش روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، مسلم رحمانی در آیین اختتامیه هم‌اندیشی مدیران عامل شرکت‌های گاز استانی با اشاره به سیر صعودی میزان مصرف گاز در کشور، گفت: روند مصرف گاز در کشور طی 10 سال گذشته حدود 60 درصد افزایش داشته؛ یعنی از 145 میلیارد مترمکعب در سال 1392 به 230 میلیارد مترمکعب در سال 1401 رسیده است.

 

وی افزود: در همین بازه زمانی، میزان مصرف بخش خانگی 40 درصد افزایش داشته و از 44 میلیارد مترمکعب به 61 میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

 

سیر صعودی گازرسانی به صنایع و نیروگاه‌ها

 

رحمانی با بیان این‌که گاز نقش بی‌بدیل و مهمی در توسعه اقتصاد کشور دارد، گفت: سیر صعودی اشتراک و مصرف گاز در بخش صنایع و نیروگاهی در این سال‌ها بر این واقعیت صحه می‌گذارد که نقش گاز حیاتی است؛ شاهد این مدعا آن‌که در سال 1399 تعداد مشترکین صنعتی 130 هزار واحد بود ولی امسال، این تعداد به 151 هزار واحد افزایش یافته است.

 

به گفته رحمانی، این در حالی است که شناخت کلی از شرکت ملی گاز ایران مبتنی بر خدمت‌رسانی است و از این رو ضرورت دارد که در تعریف چهره جدید از شرکت ملی گاز ایران و جایگاه آن در اقتصاد کشور و تبیین درست نقشه تعالی آن، اقدامی شایسته شود.

 

وی با تأکید بر این‌که در حال حاضر 151 هزار صنعت عمده و 372 نیروگاه با استفاده از گازطبیعی به تولید محصول و ارائه خدمات مباردت می‌کنند، گفت: اما متأسفانه می‌بینیم که به دلیل برخی ناآگاهی‌ها، اخباری در خصوص کاهش گازرسانی به صنایع یا نیروگاه‌ها مخابره می‌شود، در حالی که مشاهده آمار نشان می‌دهد که افزایش تعداد مشترکین، در راستای افزایش گازرسانی به صنایع است.

 

تأثیر همراهی بخش خانگی در مدیریت مصرف

 

مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران به نقش شرکت‌های گاز استانی در مدیریت مصرف اشاره کرد و گفت: در موضوع سرانه مصرف در بخش خانگی، در استان‌هایی مثل خراسان رضوی، اقدامات خوبی صورت گرفت که بر این اساس، متوسط سرانه مصرف خانگی با همراهی و همدلی مردم در پیک مصرف زمستان سال گذشته و به‌رغم سرمای ماندگار، مدیریت شد.

 

رحمانی افزود: نمونه مشخصی از تأثیر همکاری و همراه‌سازی مشترکین بخش خانگی با راهبردهای شرکت ملی گاز ایران به معدل مصرف گاز در این بخش در سال 99 و 1401 باز می‌گردد؛ در سال 99، میزان مصرف بخش خانگی 61 میلیارد و 600 میلیون مترمکعب بود و در سال 1401، با وجود جذب 2 میلیون مشترک جدید و کاهش متوسط دما تا یک و نیم درجه نسبت به سال 99، کماکان میزان مصرف بخش خانگی در معدل 61 میلیارد و 600 میلیون مترمکعب ثابت ماند.

 

نظارت جدی بر بخش تجاری به منظور مقابله با هدررفت گاز

 

مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در پایان، به مصرف گاز در بخش تجاری در دوره سرد سال اشاره کرد و گفت: میزان مصرف گاز در بخش تجاری و تولیدی در دوره سرد سال به نسبت دوره گرم، 10 برابر افزایش داشته؛ این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد که تحت تأثیر کاهش دما در بیشترین حالت، میزان مصرف باید 2 برابر شود. حال آن‌که این بخش به دلیل استفاده از تجهیزات گرمابخش در محیط‌های باز، نظیر گرماتابشی‌‌ها عامل جدی در هدررفت گاز بوده و طبیعی است که باید به صورت قانونی با این موارد برخورد شود.

 

شایان ذکر است، همزمان با برگزاری این همایش، سه کارگروه؛ «پروژه‌های گازرسانی و بررسی چالش‌های زمستان سال ۱۴۰۲»، «پروژه‌های گازرسانی، بودجه و بهینه‌سازی مصرف و بررسی چالش‌ها و راهکارها» و «منابع انسانی، ساختار سازمانی و بررسی چالش‌ها و راهکارها» طی دو روز، به بررسی مسایل و مشکلات مبتلابه در زمینه‌های مورد نظر پرداخته و با تصویب چندین مصوبه در باب تأمین منابع مالی پروژه‌ها، بهینه‌سازی و مدیریت مصرف گاز، اصلاح ساختار سازمانی و .... به کار خود پایان داد.

 

۱۰آبان ۱۴۰۲ 408