- مبارزه با حوادث :

 

مبارزه با حوادث از دو طريق امکان پذير مي باشد :

الف —پيشگيري ب- جلوگيري از تکرار حوادث

 

الف پيشگيري داراي 6 رکن اساسي مي باشد : وضع و اجراي قوانين و مقررات و استانداردهاي ايمني ، تدابير فني ، آموزش ، تمرين ، انضباط و نظارت

 

- وضع و اجراي قوانين و مقررات و استاندارد هاي ايمني نيازي به توضيح ندارد

- منظور از تدابير فني بطور خلاصه بکار بردن وسائلي است که بتواند هر نوع خطري را در صنعت برطرف يا اعلام نمايد .

- بوسيله آموزش منظم بايد کار کنان و مخصوصا کار کنان جديد را بانوع خطرات کار و شرايط نامساعد محيط و نحوه لزوم استفاده از تدابير فني و وسائل استحفاظي آگاه ساخت .

- با عنايت به اين مطلب که بين علم و عمل فرسنگ ها فاصله است ، بنابر اين پس از آموزش نوبت تمرين مي باشد و تمرين و آموزش جزء لاينفک يکديگرند . در اثر تمرين کار مند زير نظر معلم و مربي با فنون کم کم آشنا مي شود و در طول زمان تجربه و مهارت کسب مي نمايد .

- بطور ساده مي توان گفت تا هنگاميکه يک انضباط معقولي در محيط کار موجود نباشد کار ها بطور شايسته پيش نمي رود . انضباط يعني وقت شناسي ، يعني قبول مسئوليت ، انضباط يعني کار را هر چه قدر هم کوچک بنظر رسد محترم شمردن و آنرا طبق دستورات صادره انجام دادن و از بيکاري تنفر داشتن است .

- براي ايجاد انضباط بايد مسئولان نظارت مستقيم روي افراد داشته ، نواقص و موانع کار را برطرف نموده و آنچنان افراد خود را هدايت و راهنمايي بنمايند که در پايان کار هر يک از کار کنان کار خود را بنحو کامل تا حدودي که انتظار مي رفته انجام داده و يا احساس خشنودي در انجام وظيفه رهسپار منزل بشوند ، بدين ترتيب محيط کار مبدل به يک محيط زنده اي گشته و کار کنان را از خانه به سر کار مجذوب مي نمايد .

 

تدوين قوانين و مقررات و استاندارد هاي ايمني و اجراي آنها و استفاده از تدابير فني ،آموزش، تمرين ، انضباط و نظارت مي توان وقوع حوادث را که باعث اختلال آسايش و از دست رفتن آرامش و روحيه افراد است پيشگيري نمود .

و اين روشي است که در صنعت گاز از آن استفاده مي شود پيشگيري حوادث بسيار قابل اهميت و کم خرج تر است از اينکه حوادثي رخ دهد و سپس آنها را جلوگيري کنيم .

 

 

 

ب‌- جلوگيري از تکرار حوادث نيز معمولا بعلت دخالت عوامل انساني در کار شامل سهل انگاري ، فراموشي ، مخالفت و تضاد هاي بين رئيس و مرئوس و غيره پيشگيري بنحو کامل و صد در صد انجام نمي گيرد .

بنابر اين باز هم حوادثي در محيط کار رخ مي دهد که بايد با تحقيق و پژوهش علل آنها و برطرف نمودن نواقص اعم از فني يا آموزشي يا روابط انساني يا در اختيار گذاشتن البسه ولوازم ايمني بايد از وقوع مکرر آنها جلوگيري گردد و در موارديکه حادثه قابل اهميت باشد بايد نتيجه تحقيقات و توصيه هاي مربوطه به کار گاههاي مشابه نيز بخشنامه شود و اين نحوه عملي است که در صنعت گاز براي جلوگيري از تکرار حوادثي که اتفاق مي افتد انجام مي گيرد .

 

2- لوازم و وسائل پيشگيري از حوادث :

در مورد معرفي وسائل و البسه ايمني بايد گفته شود که بعضي از خطرات هست که امکان بر طرف کردن آنها با اصول فني يا مشکل و يا خيلي پر خرج و يا غير عملي است در اينصورت از وسائي و البسه ايمني شامل کلاه فلزي ، عينک ، ماسک هاي ضد گرد و غبار و ضد گاز و اسيد و انواع دستکش ها ي پلاستيکي چرمي نسوز ، پار چه اي ، انواع پيش بند ها ، چکمه ها و کفش و پوتين ايمني و کمر بند هاي نجات براي کار هائيکه در ارتفاعات انجام مي گيرد در صنعت گاز استفاده مي شود ، وسائل مذکور بطور رايگان در اختيار کار کنان قرار گذاشته مي شود .

 

احـتياط هـاي عمومـي

 

1- کار کنان بي تجربه يا جديد : اين قبيل افراد بايد تحت مراقبت سرپرست مسئول بلاواسطه نسبت به نحوه انجام کار و آشنايي با شرايط محيط و پيشگيري حوادث و آتش سوزي آموزش لازم را بنحوي فرا گيرند .

2- تنها کار کردن : سرپرستان موظف اند از کار کنانيکه به تنهائي انجام وظيفه مي نمايند در ساعات کار بازديد و با آنان بطور مرتب تماس حاصل نمايند .

3- تنها کار کردن در مشاغل خطر ناک :هيچيک از کار کنان حق ندارند در کار هاي خطر ناک به تنهائي انجام وظيفه نمايند

4- در جريان گذاردن نوبتکاران :سرپرستان موظفند اطمينان حاصل کنند که افراد نوبتکار در موقع تعويض شيفت کليه اطلاعات لازم ، دستورات جديد و نواقص را کتباً و يا شفاهاً در محل کار به نوبتکاران بعدي ابلاغ مي نمايند . 

5- آشنائي بکار و خطرات احتمالي :سرپرستان موظفند اطلاعات لازم را در مورد کار و خطرات احتمالي آن در اختيار کار کنان گذارده و از هر گونه عمل خلاف جلوگيري نمايند .

6- استقبال خطرات احتمالي :کار کنان به هيچ وجه مجاز نيستند باميد اينکه اتفاقي نخواهد افتاد نسبت به انجام کاري که بنظر خود آنان نيز احتمال خطر دارد اقدام نمايند .

 

 

 

 

***شرکت از هيچ فردي انتظار ندارد هنگام انجام وظيفه خود را در معرض خطر قرار دهد .***

 

7- استعمال دخانيات : استعمال دخانيات در کليه محوطه هاي صنعتي شرکت ممنوع است . 

8- البسه و وسايل استحفاظي ايمني : اين وسائل طبق جدول مربوطه در اختيار کار کنان قرار مي گيرد . 

9- استفاده از وسائل ايمني : استفاده از وسايل ايمني الزامي مي باشد . 

10- تعويض لباس هاي آلوده : کار کنانيکه لباسشان بمواد نفتي يا شيميايي خطر ناک آغشته شود بايد فوراً آن را شسته و يا تعويض نمود و آن قسمت از بدن را نيز با مواد مزبور در تماس بوده با آب و صابون بشويند .

11- بنزين براي نظافت :تحت هيچ عنوان و شرايطي استفاده از بنزين براي شستشوي ماشين آلات و يا بدن و البسه و غيره مجاز نيست .

12-کار هاي گرم و سرد :براي انجام کار هاي گرم از قبيل بريدن و جوشکاري و ... مشابه بايستي مقررات مربوط به پروانه کار گرم و سرد رعايت شود . همچنين در مورد کار هاي سرد از قبيل باز کردن و يا رفتن بداخل وسائلي که قبلا محتوي گاز و بخار و گرد خفه کننده و سمي و قابل اشتعال بوده است مقررات صدور پروانه کار گرم و سرد بايد کاملا رعايت شود .

13-کار کردن روي ماشين آلات در حين کار : تعمير فقط توسط کار کنان مجرب و آزموده بايستي انجام گيرد .

14-برداشتن اشياء سنگين : اين عمل بايستي طوري باشد که مقررات ايمني و بهداشتي مربوطه رعايت گردد .

15-تابلوهاي اخطار : تابلو ها و برچسب و پوستر اخطار ياد آور مقررات مي باشد و مفاد آنها بايد رعايت شوند .

منبع : مقررات ايمني و آتش

تهيه کننده : مهدي زاهد فر

 

۳۰بهمن ۱۳۸۹ 3946