هرگز براي آزمايش نشت گاز از شعله استفاده نكنيد . استفاده از كف مواد شوينده روش مناسب تشخيص نشت گاز است .    قبل از انجام هر گونه حفاري در محدوده مناطق گازرساني شده هماهنگي با شركت گاز ضروري است .    سرويس دوره اي تجهيزات گرمايشي شامل رسوب و دوده زدايي مخازن ، لوله ها و كوره موجب صرفه جويي قابل توجه در مصرف گاز طبيعي مي شود .    يكي از راههاي صرفه جويي اين است كه دماي آبگرمكن و شوفاژ را بين 50-60 درجه ي سانتيگراد قرار دهيد .    هموطن گرامي ، درصورت احساس مسموميت با گاز مونوكسيد كربن سريعاً وسيله گازسوز را خاموش نموده و پنجره ها را گشوده و در معرض هواي تازه قرار بگيرد .    بخاري مانند هر وسيله گازسوز ديگري به اكسيژن نياز دارد . بنابراين از مسدود كردن تمامي درزها و منافذ اكيداً خودداري كنيد .    نصب و استفاده از خاموش كننده هاي استاندارد در آشپزخانه از عوارض ناشي از آتش سوزي ها جلوگيري مي كند .    بهنيه مصرف كردن گاز ، بهينه مصرف كردن درآمد خانواده است .    هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش و مجهز به كلاهك استاندارد به شكل H باشد.    هموطن گرامي سرد بودن دودكش فلزي يا آبگرمكن نشانه وجود خطر و مسدود بودن مسير دودكش است.    به هيچ عنوان نبايد دودكش آبگرمكن و هود آشپزخانه از يك لوله يا كانال مشترك عبور داده شوند .    براي وصل كردن شيلنگ گاز به وسيله گازسوز و لوله كشي گاز حتماً بايد از بست هاي فلزي استفاده كنيد .    استفاده از لوله هاي آكاردئوني آلومينيومي به علت جفت نشدن با وسايل گازسوز و محل دودكش خطرناك است .    هر چراغ روشنايي گازي بايستي داراي يك شير قطع كننده مجزا باشد از اتصال آن به شيرهاي اجاق گاز ، بخاري و يا آبگرمكن جداً خودداري نماييد    درصورتيكه احساس كرديد سوخت بخاري ناقص بوده و يا باشعله آبي نمي سوزد به آن بي‌تفاوت نمانيد، ممكن است اين نقص ناشي از نرسيدن هواي كافي به بخاري باشد.     در هنگام قطع گاز از شبكه شهر و در مرحله نخست فوراً شير اصلي گاز را بسته و سپس شيرهاي مصرفي خانگي كليه واحدها درساختمان را ببنديد    از وارد آوردن ضربه بوسيله ديگ و ساير ظروف سنگين بر روي اجاق گاز جداً خودداري كنيد زيرا اين عمل باعث سست شدن اتصالات و نشت گاز مي شود.    هر وسيله گازسوز بايستي داراي دودكش مناسب و بدون اشكال جهت تخليه گازهاي حاصل از احتراق به فضاي آزاد باشد و هرگونه نقص و نارسايي و رعايت ننمودن استانداردها در اين مورد موجب حادثه خواهد گرديد    براي وصل كردن بخاري به لوله‌كشي گاز هرگز از شيلنگ‌هاي آب و یا لوله های غيراستاندارد استفاده نكنيد.    استفاده از اجاق پلوپز به عنوان وسيله گرمايشي ممنوع است * نصب بخاري ديواري در اتاق خواب مجاز نيست * نصب شومينه بدون ترموكوپل ممنوع است * نصب شومينه در اتاق خواب مجاز نيست     نشانه هاي اوليه گاز گرفتگي عبارتند از : خواب آلودگي ، ضعف ، گرفتگي بدن ، سردرد ، تهوع و درد قفسه سينه * گاز منو اكسيد كربن كاملاً بي رنگ و بي بو است . تنفس گاز منواكسيد كربن باعث گاز گرفتگي ، مسموميت و مرگ مي شود *   

الف )آلودگي هوا

هوا ، بعنوان يک تعريف مصطلح براي توصيف مخلوطي از گاز ها که هر يک قشر نسبتا نازکي را در اطراف زمين به وجود مي آورند به کار برده مي شود . ترکيب اين مخلوط ، از زمين به طرف بالا تا حدود 50 مايل به طور قابل ملاحظه اي ثابت است .

آلودگي هوا ، يکي از پديده هاي زندگي مدرن امروزي و ناشي از پسماندهايي است که در اثر فعاليت هاي شبانه روزي بشر به وجود مي آيد . اين پسماندها ناشي از توليد مواد غذايي ، صنعتي ،کالاهاي مختلف و انرژي است .

هواي آلوده ، پديده اي است که از ترکيب يا اختلاط هوا و مواد يا ذرات خاصي ، در مدت زمان معيني توليد مي شود و در صورت تداوم ، بيماري ها يا اختلالاتي براي انسان ، حيوانات و گياهان ايجاد مي کند و به ميزان قابل ملاحظه اي ، زندگي بشر را به مخاطره مي اندازد .

به عبارت ديگر ، پديده اي که از ترکيب يا اختلاط هوا و مواد يا ذرات خاصي توليد مي شود و به لحاظ تداوم ، بيماري ها يا نارساييهايي براي موجودات زنده نظير انسان ، حيوان و گياه ايجاد مي کند و يا مخاطراتي براي زندگي بشر به وجود مي آورد ، هواي آلوده يا هواي آلوده محيط خارج ناميده مي شود . نظير اين تعاريف در اغلب قوانين محيط زيست کشور ها يافت مي شود .

حال به منظور تشخيص آلودگي بهتر است ترکيب هواي نرمال و يا هواي پاک مشخص شود . جدول زير ترکيب شيميايي هواي خشک را مشخص مي نمايد .

ترکيب شيميايي هواي خشک تميز و جرم تقريبي اجزاي متفاوت اتمسفري

اجزاء اصلي

غلظت

(درصد حجمي )

جرم کلي

( ميليون در تن )

نيتروژن (N2 )

09/78

4220000000

اکسيژن ( O2 )

95/20

1290000000

آرگون( Ar )

93/0

72000000

دي اکسيد کربن( CO2 )

032/0

2700000

اجزاء فرعي

 

 

نئون ( Ne )

0018/0

70000

هليوم ( He )

00052/0

4000

متان( CH4 )

00015/0

4600

کريپتون ( Kr )

0001/0

16200

هيدروژن ( H2 )

00005/0

190

نتيروس اکسيد ( NO2)

00002/0

1700

کربن منو اکسيد ( CO)

00001/0

540

گزنون ( Xe )

000008/0

2000

ازون (O3)

000002/0

190

آمونياک

0000006/0

21

نيتروژن دي اکسيد NO2 )

0000001/0

9

نيتريک اکسيد ( NO)

00000006/0

3

سولفور دي اکسيد ( SO2 )

00000002/0

2

هيدروژن سولفيدH2S)

00000002/0

1

 

هواي معمولي از عناصر نيتروژن ، اکسيژن ، آرگون ، دي اکسيد کربن ، نئون ، هليوم ، متان ، کريپتون ، هيدروژن ، دي اکسيد نيتروژن و ازون تشکيل مي گردد .

هواي پاک همچنين داراي يک الي سه درصد حجمي بخار آب ، دي اکسيد سولفور ، کلرور سديم ، آمونياک و منو اکسيد کربن نيز مي باشد . در صورتيکه ميزان اکسيد کربن ، بخار هيدروکربور ها و يا ازون محيط از ppm 04/0 تجاوز نمايد به عنوان آلودگي هوا محسوب خواهد شد .

 

آلـوده سـاز هـاي مـهـم هـوا Type of Air Pollutants

 

پنج نوع از مواد به عنوان آلوده کننده هاي عمده هوا شناخته شده اند که باعث بوجود آمدن بيش از 90 % از عوامل آلودگي هوا مي شوند . اين پنج مورد عبارتند از :

1- ذرات معلق در هوا

2- گاز منو اکسيد کربن ( CO)

3- اکسيد هاي سولفور ( SOx)

4- اکسيد هاي نيتروژن ( N0 x)

5- هيدرو کربن ها ( HC )

 

گاز طبيعي گازي است بي بو و بي شکل و بي رنگ که قابل اشتعال بوده و اگر سوزانده شود ، مقدار قابل توجهي انرژي در اختيار ما مي گذارد و بر خلاف ساير مواد سوختني ، هوا را بسيار کمتر آلوده مي سازد . گاز طبيعي عمدتا از متان تشکيل شده است ولي مي تواندپروپان ، اتان ، بوتان و اکسيژن را نيز بهمراه داشته باشد .

متان ( CH4) يکي از ساده ترين هيدروکربن ها مي باشد که در کميت هائي بيش از هيدروکربن هاي ديگر در اتمسفر منتشر مي گردد . متان همچنين عنصر اصلي تشکيل دهنده گاز طبيعي مي باشد . در صد خلوص متان در گاز طبيعي 80 تا 97 در صد مي باشد. وآن را يکي از قوي ترين گاز هاي گلخانه اي دانسته اند يعني اين که وجود اين عنصر در اتمسفر بر دماي کره زمين و سيستم آب و هوايي آن تاثير مي گذارد . منابع انتشار متان از يک کشور به کشوري ديگر بسيار متفاوت است . حدود 16 درصد انتشار گاز هاي گلخانه اي در سر تا سر دنيا به متاني که از فعاليت انسان توليد مي شود اختصاص دارد . متان در مقايسه با CO2گاز گلخانه اي قوي تري است زيرا در مقايسه با دي اکسيد کربن ، از لحاظ وزني، هر کيلوگرم متان 23برابر قوي تر از دي اکسيد کربن در رابطه با حبس حرارت در اتمسفر زمين طي يک دوره 100ساله عمل مي کند .

با توجه به اينکه ترکيب گاز طبيعي بيشتر از متان ( يکي از انواع هيدرو کربن ها ) مي باشد و سوخت آن موجب توليد CO مي کند . در اين بخش تنها به توضيح در خصوص اين دو نوع آلاينده بسنده مي نماييم اطلاعات جامع در خصوص انواع آلاينده هوا را مي توانيد در منابع تهيه شده همين مقاله مطالعه فرمائيد .

گاز منو اکسيد کربن Carbon Monoxide

يکي از فراوانترين و گسترده ترين آلوده کننده ها است که در اتمسفر پايين يافت مي شود . کربن منو اکسيد گازي است که در تمام دماهاي بالاتر از نقطه جوشش ( 192 –درجه سانتيگراد ) بيرنگ ، بي بو و بي مزه است . چگالي آن 5/96 در صد هوا است و به طور قابل ملاحظه اي غير قابل حال در آب مي باشد . اين گاز قابل اشتعال بوده و با شعله آبي مي سوزد .

مونو اکسيد کربن از آن نظر خطر ناک است که قادر است با هموگلوبين خون ( Hb ) ترکيب گردد . هموگلوبين معمولا به عنوان انتقال دهنده در خون عمل مي کند و اکسيژن را به شکل ( O2 Hb ) اکسي هموگلوبين از ششها به سلول هاي بدن و CO2 را از سلول ها به ششها مي رساند . ( به شکل CO2Hb ) علاوه بر اين هموگلوبين مي تواند ترکيبي با CO به شکل ( COHb کربوکسي هموگلوبين ) به وجود آورد .

 

هنگامي که چنين ترکيبي ايجاد شود ، قدرت خون جهت انتقال اکسيژن کم مي شود . ميل ترکيبي CO با هموگلوبين 200 بار بيشتر از O2 است . اثرات CO بر روي سلامتي موجودات عموما از نسبت در صد COHb در خون تعيين مي شود .

استاندارد کيفيت هوا در مورد کربن منواکسيد

مدت زمان اثر بخشي

اوليه ( سلامتي عمومي )

ثانويه ( رفاه اجتماعي )

حداکثر 8 ساعت

mg/m3 ( 9 ppm )10

mg/m3 ( 9 ppm )10

حد اکثر 1 ساعت

mg/m3 ( 35 ppm )40

mg/m3 ( 35 ppm )40

اثرات اکسيد کربن

غلظت (ppm )

زمان

اثرات

5

20 دقيقه

مرکز اعصاب عکس العمل نشان مي دهد .

30

8 ساعت

تيز بيني و تيز هوشي شخص صدمه مي بيند

100

2تا 4 ساعت

سر درد خفيف

200

2تا 4 ساعت

فشار در پيشاني با سر درد جزئي احساس ميشود .

500

2 تا 4 ساعت

سردرد شديد –ضعف و تهوع

1000

2 تا 3 ساعت

تيرگي رويت با امکان بيهوشي –ضربان شديد

20000

1تا 4 ساعت

مرگ

 

 

مقدار مجاز خروجي CO از کار خانجات

رديف

عوامل آلاينده

 

منبع آلاينده

واحد

حد مجاز

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

CO

درجه 1

درجه 2

پالايشگاه

PPM

130

130

ذوب آهن

PPM

435

435

کوره هاي قوس الکتريک براي توليد آهن

PPM

500

500

ساير واحد هاي صنعتي

PPM

304

435

 

هيدرو کربن ها Hydrocarbons

 

اين ترکيبات از عناصر هيدروژن و کربن تشکيل يافته اند . دقيقا وجود دهها هزار ترکيب از چنين ترکيباتي شناخته شده اند . آنها در هر سه حالت فيزيکي ( گاز ، مايع ، جامد ) در دماهاي معمولي يافت مي شوند . خصوصيات حالت فيزيکي هر يک از آنها به ساختمان مولکولي و به خصوص به تعداد اتم هاي کربني که اين مولکول ها را مي سازند بستگي دارد . اين مولکول ها که شامل يک تا چهار اتم کربن مي شوند و در دماي معمولي به صورت گاز هستند در حالي که آنهائي که پنج يا بيشتر اتم کربن دارند مايع يا جامد هستند . به طور کلي تمايل به حالت جامد با افزايش تعداد اتم هاي کربن افزايش مي يابند .

هيدرو کربن ها ئي که مهمترين عامل آلودگي هوا هستند در دماي معمولي اتمسفري به حالت گازند يا آنهائي که در چنين دماهائي بسيار فرارند ( به راحتي به گاز تبديل مي شود . )

تعداد هيدرو کربن هائي که در آلودگي هوا دخيل هستند نسبتا زياد است . تجزيه هواي شهري به وسيله کرو ما توگرافي گازي 56 ترکيب متفاوت هيدروکربن را مشخص نموده است . اين تعداد موجود ، احتمالا زياد است ولي حساسيت روش تجزيه از شناخته شدن بقيه ترکيبات در غلظت بسيار کم جلوگيري مي نمايد .

اغلب هيدرو کربن ها از منابع طبيعي وارد اتمسفر مي شوند . تقريبا تمام اين منابع درگير فرآيند هاي زيستي هستند اگر چه تعداد کمي از آنها فعاليت هاي مربوط به حرارت مرکزي زمين و فرآيند هائي را که در مناطق داراي زغال سنگ ، گاز طبيعي و نفت خام روي مي دهد شامل مي شوند .

متان ( CH4 ) يکي از ساده ترين هيدروکربن ها است که در کميت هائي بيش از هر هيدرو کربن ديگري در اتمسفر منتشر مي گردد .

هيدرو کربن هاي اشباع شده مثل متان ، کمتر از ترکيبات غيراشباع شده ، نظير ترپن ها ، فعال هستند . مقداري از متان اتمسفري در نتيجه فرايند هاي گوناگون به CO تبديل مي شود .

منبع : دبيري ، مينو. آلودگي محيط زيست

عباسپور ، مجيد . مهندسي محيط زيست ( جلد اول )

 

۳۰بهمن ۱۳۸۹ 5872